Dinozaurul transformat în cyborg e un monstru modern impresionant

de: Daniel Ștefan
18 01. 2019

Dinozaurul pe care-l vezi în imagini nu e o armă de distrugere în masă, ci un proiect de studiu. În cea mai recentă cercetare au fost îmbinate fosilele unei reptile primitive cu cu robot, iar rezultatul este spectaculos.

Tehnologia îi ajută tot mai mult pe oamenii de știință să analizeze și să descopere misterele trecutului foarte îndepărtat și ale vieții pe Pământ.

Atunci când vezi acest proiect, te gândești că este un fel de cyborg creat în scop distrugător, dar fosilele acelei reptile sunt extrem de inofensive, iar brațele și corpul artificial construit de cercetători îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care se deplasau animalele preistorice.

Denumirea științifică a acestei reptile este Orobates pabsti și, mai exact, a fost o protoreptilă, care ar fi strămoșul reptilelor, mamiferelor și păsărilor de astăzi. Fosilele au o vechime de cca. 280 de milioane de ani și, în ciuda faptului că s-au conservat foarte bine, tot nu-i ajută pe paleontologi să înțeleagă pe deplin modul în care se deplasa acest animal.

Mișcările și construcția sa este la fel de importantă ca dentiția. Dacă era un animal agil, atunci, mai mult ca sigur ar fi putut fi un prădător, dar nu este exclus să fi fost omnivor sau chiar erbivor.

Având în vedere forma corpului și dispunerea picioarelor, Orobates semăna izbitor de bine cu salamandrele de astăzi, sau cu dragonii de Komodo, cele mai mai șopârle și unii dintre cei mai periculoși prădători.

O reptilă mai bătrână decât dinozaurii

Am spus că Orobates era o protoreptilă, pentru că specia a trăit chiar înainte de dinozauri, iar paleontologii sunt de părere, în baza anumitor evidențe descoperite în locul de unde au fost extrase fosilele, că era un animal iubitor de apă, precum caimanii (o specie de crocodil) din prezent.

În momentul în care au finalizat “proteza” locomotorie și au atașat pe os cu os, au ajuns la concluzia că Orobates nu viețuia doar în preajma apelor și e posibil să se fi depărtat de lacuri sau râuri mai departe decât s-ar fi așteptat. Informația se bazează, evident, pe mersul simulat pe un calculator, în baza căruia a fost realizat scheletul robotic.

În total, au fost realizat și atașate 28 de motorașe pe componente printate 3D, pentru a imita cât mai autentic mișcările animalului atunci când era în viață.

Probabil că modul de deplasare nu a fost realizat cu atâta acuratețe, dar în mod cert oamenii de știință se apropie de realitate și asta datorită tehnologiei.

Dinozaurul transformat în robot este o metodă relativ nouă în astfel de studii și dacă va fi dezvoltată, va putea fi aplicată și la alte animale preistorice.